Amika.rs

За деценију смо бољи!


ДЕСЕТ ГОДИНА САЗВЕЖЂА АМИКА

За деценију смо бољи! Толико је прошло од појаве сајта www.amika.rs у виртуелном простору (27. октобра 2008. године).
Залебдео је као протест против комерцијализације и банализације Мреже. У јединственом простору планетарног људског Духа и све-Енциклопедије отворене су бројне књижевне трибине.
Основна замисао је остварена: створити креативно електронско окружење за ауторове и сродне текстове пријатеља, сарадника и стваралачки блиских аутора. Оно што се може назвати «метафизиком електронског додира».

Бављење сајтом довело ме је до идеје и реализације многих текстова и "НАСЕЉАВАЊА ВИЗ@НТИЈЕ - визуелно-електронског романa на 1002 екрана". На Мрежи, роман је изгурао 112 наставака (више од обећаних 1200 екрана) a прва трећина романа објављена је у књизи „Насељавање Виз@нтије“. Сајт је, захваљујући том роману, постао витуелни ГРАД са 15-так препознатљивих и индивидуализираних становника и добио књигу ПОСВЕЋЕНУ САЈТУ: Икебана - Хаику за Амику Елеоноре Лутхандер, амбасадора сајта од првог дана.

Елементи сајта су толико бројни да се мора прибећи бројкама:
- 70-так рубрика сајта,
- учешће 10 –так пријатеља – амбасадора сајта и много повремених сарадника,
- 40-так пратећих едија,
- 11 објављених комплетних књига:
5 овог аутора (Савршен злочин, У сенци богиње Изиде, Аватари – Блуз за Србију, Насељавање Виз@нтије (са 112 наставака) и Промоција револуције, која се управо објављује.
3 књиге Драгана Милосављевића
3 књиге Александре Лутхандер
1 књига Елеоноре Лутхандер
Као и делове других књига аутора и других сарадника;
- објављивани су нови текстови и на ФБ, Г+ и Блог Б-92, где је култура најчешће „залутали текст“.
- укупно је објављено преко 10.000 страница које је видело (или прелетело) преко 100.000 посетилаца.

Већ је речено: «Догађај је случајност, структура је нужност» па то преведено на десетогодишње искуство рада на сајту може да се парафразира овако: Читаоци су догађај, односно случајност у интернет-океану, а сајт - он је нужност. Чврсто средиште мог света, који постоји и са догађајима и без њих...
Интерактивност – та најзначајнија новина електронике, тако жива првих година постојања Интернета, све више се своди на случајност или на испразну форму "свиђа ми се" на Фејбуку. Коментари читалаца, раније толико бројни и квалитетни да су успуњавали део мојих књига, нестали су - читаоци су постали писци и "писци" чекајући своје коментаторе и интерактивне сараднике. Ранија велика дилема
- да ли као читаоци желимо да будемо АНГАЖОВАНИ или ОЧАРАНИ («хипнотисани», записао је Кортасар)
постала је неважна - сви чарамо, очаравамо и хипнотишемо, изгледа пре свега сами себе. Ангажовање нашег креативног потенцијала за стварање и његово укључивање у било какву нашу или туђу самосталну, коментаторску, коауторску и другу целину, као и његово објављивање на сајту, подоста зависи од наше претходне очараности.
Е, па, драги моји, будите ОЧАРАНИ у неопходној мери. Мојим или својим текстовима, то постаје неважно... И док сте тако ОЧАРАНИ и делимично ХИПНОТИСАНИ унапред се захваљујем за све похвале и критике, ситне примедбе и велике усклике одушевљења који ће уследити, а на које нећу стићи свима да одговорим.
Није било лако почети, а још је теже издржати. Али ми, ОЧАРАНИ и помало ХИПНОТИСАНИ, да не би били превише АНГАЖОВАНИ, следимо зен-варијанту претходне констатације – ЦИЉ ЈЕ ПУТ.
Па срећна нам деценија Сазвежђа www.amika.rs – за толико смо бољи!


ИКЕБАНА – ХАИКУ ЗА АМИКУ

Ова књига тридесет три хаику песама на тридесет три оригами цвета јединствена је по много чему. Она је прва књига посвећена једном интернет-сајту – www.amika.rs – и вероватно прва посвећена једном храму у старој јапанској престоници Кјоту са 1001 златним Будом. Тиме је постала мост који повезује миленијуме, обухвата целу планету и спаја древну јапанску традицију са савременом, електронском и српском културом. Уместо да запоставља време и руши простор она их васкрсава, повезује и оплемењује.

Електронски сајт www.amika.rs улази у десету годишњицу постојања на великој мрежи, а Елеонора Лутхандер је једна од његових сарадница од првих дана. Током тих година Елеонора је од естрадних и фајтерских песама, којима је побеђивала на нашим и шведским нокаут-такмичењима песника на нашем и шведском језику, поетски развила своје стихове и наступе. Она више не тежи да нокаутира друге песнике већ их оставља у рингу и поезији, ошамућене од другачије лепоте и древне, мистичне дубине својих стихова.

Сличан пут је прошао и сајт www.amika.rs - у поднаслову Амика и пријатељи. Од зачудности да се нешто добро и лепо може тако лако објавити, до концентрисаности на неколико великих тема. Међу радовима пробраних сарадника са свих континената је и Александра Лутхандер, кћерка Елеоноре, са чак три књиге есеја о чувеном шведском редитељу Бергману и понеком песмом. Током десет година постојања сајт се проширио на безбројне теме и постао архипелаг, а сада је већ читаво сазвежђе са бројним страницама и својим едијима – блоговима. Ту ћете наћи неколико комплетних романа, књиге есеја и путописа, визуелни роман на 1002 екрана - „Насељавање Византије“ који се објављује од 2009. године и стигао је до 112. наставка, као и много прича, полемичких текстова и приказа књига. Сталне теме су и истине и легенде о Сингидунуму, Београду деспота Стефана као и кнежевине и краљевине Србије, и потоњим Белим градовима, бомбардованим и поново изграђиваним, до данашњег Београда који долази к`себи и после деценије поново отвара своје музеје, не стидећи се више културе, традиције и лепоте које има.

На сајту се и фотке и приче о људима и боговима грчких острва чије светлости се сада преплићу са сјајем 1001 Буде у храму Санђусангендо у Кјоту чије име не значи 1001 Буда већ – Тридесет три празнине између стубова који окружују храм. То се може тумачити и као: од онога што смо постигли и имамо важније је оно што можемо. Неколико тих празнина попунила је Елеонора Лутхандер својим стиховима и књигама на српском и шведском језику, а једну празнину и сајт www.amika.rs – Амика и пријатељи. Тридесет три оригами цвета књиге ИКЕБАНА – ХАИКУ ЗА АМИКУ са тридесет три хаику песама по једном на сваком цвету – својим тростихованим оштрицама блистају ширећи лепоту, светлост и радост по целом сајту www.amika.rs и бесконачном свемиру Интернета.

Миливој Анђелковић

Којим путем, са којим циљем? САМО ПУТОВАЊЕ ЈЕ ЦИЉ!

Претходне годишњице су ОВДЕ

 

Amika.rs