Amika.rs

За деценију смо бољи!


ДЕСЕТ ГОДИНА САЗВЕЖЂА АМИКА

За деценију смо бољи! Толико је прошло од појаве сајта www.amika.rs у виртуелном простору (27. октобра 2008. године).
Залебдео је као протест против комерцијализације и банализације Мреже. У јединственом простору планетарног људског Духа и све-Енциклопедије отворене су бројне књижевне трибине.
Основна замисао је остварена: створити креативно електронско окружење за ауторове и сродне текстове пријатеља, сарадника и стваралачки блиских аутора. Оно што се може назвати «метафизиком електронског додира».

Бављење сајтом довело ме је до идеје и реализације многих текстова и "НАСЕЉАВАЊА ВИЗ@НТИЈЕ - визуелно-електронског романa на 1002 екрана". На Мрежи, роман је изгурао 112 наставака (више од обећаних 1200 екрана) a прва трећина романа објављена је у књизи „Насељавање Виз@нтије“. Сајт је, захваљујући том роману, постао витуелни ГРАД са 15-так препознатљивих и индивидуализираних становника и добио књигу ПОСВЕЋЕНУ САЈТУ: Икебана - Хаику за Амику Елеоноре Лутхандер, амбасадора сајта од првог дана.

Елементи сајта су толико бројни да се мора прибећи бројкама:
- 70-так рубрика сајта,
- учешће 10 –так пријатеља – амбасадора сајта и много повремених сарадника,
- 40-так пратећих едија,
- 11 објављених комплетних књига:
5 овог аутора (Савршен злочин, У сенци богиње Изиде, Аватари – Блуз за Србију, Насељавање Виз@нтије (са 112 наставака) и Промоција револуције, која се управо објављује.
3 књиге Драгана Милосављевића
3 књиге Александре Лутхандер
1 књига Елеоноре Лутхандер
Као и делове других књига аутора и других сарадника;
- објављивани су нови текстови и на ФБ, Г+ и Блог Б-92, где је култура најчешће „залутали текст“.
- укупно је објављено преко 10.000 страница које је видело (или прелетело) преко 100.000 посетилаца.

Већ је речено: «Догађај је случајност, структура је нужност» па то преведено на десетогодишње искуство рада на сајту може да се парафразира овако: Читаоци су догађај, односно случајност у интернет-океану, а сајт - он је нужност. Чврсто средиште мог света, који постоји и са догађајима и без њих...
Интерактивност – та најзначајнија новина електронике, тако жива првих година постојања Интернета, све више се своди на случајност или на испразну форму "свиђа ми се" на Фејбуку. Коментари читалаца, раније толико бројни и квалитетни да су успуњавали део мојих књига, нестали су - читаоци су постали писци и "писци" чекајући своје коментаторе и интерактивне сараднике. Ранија велика дилема
- да ли као читаоци желимо да будемо АНГАЖОВАНИ или ОЧАРАНИ («хипнотисани», записао је Кортасар)
постала је неважна - сви чарамо, очаравамо и хипнотишемо, изгледа пре свега сами себе. Ангажовање нашег креативног потенцијала за стварање и његово укључивање у било какву нашу или туђу самосталну, коментаторску, коауторску и другу целину, као и његово објављивање на сајту, подоста зависи од наше претходне очараности.
Е, па, драги моји, будите ОЧАРАНИ у неопходној мери. Мојим или својим текстовима, то постаје неважно... И док сте тако ОЧАРАНИ и делимично ХИПНОТИСАНИ унапред се захваљујем за све похвале и критике, ситне примедбе и велике усклике одушевљења који ће уследити, а на које нећу стићи свима да одговорим.
Није било лако почети, а још је теже издржати. Али ми, ОЧАРАНИ и помало ХИПНОТИСАНИ, да не би били превише АНГАЖОВАНИ, следимо зен-варијанту претходне констатације – ЦИЉ ЈЕ ПУТ.
Па срећна нам деценија Сазвежђа www.amika.rs – за толико смо бољи!


ИКЕБАНА – ХАИКУ ЗА АМИКУ

Ова књига тридесет три хаику песама на тридесет три оригами цвета јединствена је по много чему. Она је прва књига посвећена једном интернет-сајту – www.amika.rs – и вероватно прва посвећена једном храму у старој јапанској престоници Кјоту са 1001 златним Будом. Тиме је постала мост који повезује миленијуме, обухвата целу планету и спаја древну јапанску традицију са савременом, електронском и српском културом. Уместо да запоставља време и руши простор она их васкрсава, повезује и оплемењује.

Електронски сајт www.amika.rs улази у десету годишњицу постојања на великој мрежи, а Елеонора Лутхандер је једна од његових сарадница од првих дана. Током тих година Елеонора је од естрадних и фајтерских песама, којима је побеђивала на нашим и шведским нокаут-такмичењима песника на нашем и шведском језику, поетски развила своје стихове и наступе. Она више не тежи да нокаутира друге песнике већ их оставља у рингу и поезији, ошамућене од другачије лепоте и древне, мистичне дубине својих стихова.

Сличан пут је прошао и сајт www.amika.rs - у поднаслову Амика и пријатељи. Од зачудности да се нешто добро и лепо може тако лако објавити, до концентрисаности на неколико великих тема. Међу радовима пробраних сарадника са свих континената је и Александра Лутхандер, кћерка Елеоноре, са чак три књиге есеја о чувеном шведском редитељу Бергману и понеком песмом. Током десет година постојања сајт се проширио на безбројне теме и постао архипелаг, а сада је већ читаво сазвежђе са бројним страницама и својим едијима – блоговима. Ту ћете наћи неколико комплетних романа, књиге есеја и путописа, визуелни роман на 1002 екрана - „Насељавање Византије“ који се објављује од 2009. године и стигао је до 112. наставка, као и много прича, полемичких текстова и приказа књига. Сталне теме су и истине и легенде о Сингидунуму, Београду деспота Стефана као и кнежевине и краљевине Србије, и потоњим Белим градовима, бомбардованим и поново изграђиваним, до данашњег Београда који долази к`себи и после деценије поново отвара своје музеје, не стидећи се више културе, традиције и лепоте које има.

На сајту се и фотке и приче о људима и боговима грчких острва чије светлости се сада преплићу са сјајем 1001 Буде у храму Санђусангендо у Кјоту чије име не значи 1001 Буда већ – Тридесет три празнине између стубова који окружују храм. То се може тумачити и као: од онога што смо постигли и имамо важније је оно што можемо. Неколико тих празнина попунила је Елеонора Лутхандер својим стиховима и књигама на српском и шведском језику, а једну празнину и сајт www.amika.rs – Амика и пријатељи. Тридесет три оригами цвета књиге ИКЕБАНА – ХАИКУ ЗА АМИКУ са тридесет три хаику песама по једном на сваком цвету – својим тростихованим оштрицама блистају ширећи лепоту, светлост и радост по целом сајту www.amika.rs и бесконачном свемиру Интернета.

Миливој Анђелковић

Којим путем, са којим циљем? САМО ПУТОВАЊЕ ЈЕ ЦИЉ!

... УЗ НЕКЕ КОМЕНТАРЕ...

Стеван Шарчевић … али једно је сигурно, и то никад нисам крио, вас двојица сте камен темељац мојег каснијег писања, сваки на свој начин, с тим да је Миливој ипак ту наступио нешто раније. Узгред, ово још никад нисам јавно рекао, па мислим да је време да и то обзнаним: Један од главних јунака моје трилогије “Они су овде с нама”, инспектор Миливој Јовановић је име добио управо по Миливоју Анђелковићу. То је био некакав (додуше, прилично јадан) начин да му се одужим за сву помоћ коју ми је својевремено пружио.

Миливој Анђелковић Да, Стеван је био једини гост-аутор неколико наставака у "Насељавању Византије" када је она још лебдела на Мрежи. Књига је објављена на основу првих 30 наставака а сада је стала на Мрежи на 112. наставку. Можда тог инспектора - имењака убацим у следеће наставке НВ? Могао би да се појављује у три лика: Миливој, Радмило и Стеван.
А Стеван је већ у роману у наставку 56 - ево га са још неким познатим: https://vizuelni-roman.blogspot.com/2015/03/56.html

Стеван Шарчевић А како сте утицали на мене може се свести на једну реченицу: Миливој ме је научио да опустим руку док пишем, а Радмило да је не опуштам превише...

 

Amika.rs