Amika.rs

САВРШЕН ЗЛОЧИН - Интернет viva vox роман


“… prvi naš “totalni” internet roman delo je Milivoja Anđelkovića “Savršen zločin”.

VLADISLAVA GORDIĆ – PETKOVIĆ: “Virtuelna književnost”, Zavod za udžbenike, Beograd, 2005.

"SAVRSEN ZLOCIN” - nas prvi Internet viva vox roman autora Milivoja Andjelkovica dogadja se u Jugoslaviji tokom agresije NATO-a i na svetskoj Internet-mrezi. Hronoloski kolaz razlicitih reagovanja, odjeka, dozivljaja i kratkih komentara nasih u zemlji i rasutih po svetu pretvara se u globalnu metaforu o zlocinu agresije koja unistava jedan narod ali i evropska civilizacijska dostignuca i ekologiju planete.

Uz osnovnu pricu ovaj roman sadrzi i dve prikrivene - jednu koja se temelji na Danu Sedmom i vise mogucnosti njegovog tumacenja, druga priziva najvazniju temu romana "Majstor i Margarita" - odnos svetlosti i tame i problematizuje pitanje spokoja koji je nagrada, ali i kazna.

“Savrsen zlocin” je komponovan od autorskih tekstova i dokumentarnog sloja nastalog u interakciji sa citaocima. Mnozina raznovrsnih kontakata dovodi stvarne i virtuelne licnosti ovog svetskog Internet romana do iznenadjujuceg saznanja koje je, mozda, najvaznija vest u istoriji covecanstva.”

RATKO PEKOVIC

МАРКО НЕДИЋ: САВРЕМЕНА КЊИЖЕВНОСТ И НОВИ МЕДИЈИ (2018. године) - ЛИНК на текст

 

“... M. Andjelkovic svojim romanom gradi parabolicnu sliku u kojoj se preplicu likovi sa ulice i iz sklonista sa licnostima koje se oglasavaju preko svetske Internet-mreze. Ovaj vesto slagani mozaik zivih boja, katkad izostrenih do bezobrazluka, jeste moderna freska novog vremena koje, kako se cini, samo sebe pocinje da prozdire. Anticipirajuci sirok dijapazon istovremenih zbivanja i i reakcija na njih, pisac nastoji da sagleda ono sto je trajna, transcedentna nit uzroka i posledica.

Zagovornik moderne demokratije i modernog senzibiliteta, M. Andjelkovic progovara kao stvaralac i intelektualac koji gubi poverenje u civilizaciju sa ovakvim metodama, koja nas izneverava kao Medeja svoju decu. Ali, istovremeno se pita ima li i nase krivice u tom odbacivanju... Nivoi zapitanosti su u rasponu od popravke kucnih instalacija posle bombardovanja do bodrijarovske rasprave o sustini zla u postmodernom svetu kao rezultatu “viska smisla”.

Paradigmatican je zavrsetak romana. Margarita (koja se javlja preko Interneta) parafrazira uvodni moto romana “Majstor i Margarita” svojom recenicom: “Ja sam deo one sile sto vecito zeli dobro, a vecito stvara sumnju”. Pisac na to daje “odgovor” u zavrsnom poglavlju “Dan Sedmi” - o novootkrivenoj bliznakinji Zemlje, planeti na kojoj postoje svi uslovi za razvoj zivota...”

MIRJANA USKOKOVIC – MITROVIC

 

LANAC EMOCIJA

““Savrsen zlocin” - Internet viva vox roman Milivoja Andjelkovica objavljen je nedavno u izdanju kuce “Filip Visnjic” iz Beograda. Roman je autenticno delo nastalo tokom rata na osnovu kratkih tekstova i odgovora-reakcija na internet-mrezi, izmedju autora i njemu nepoznatih ljudi. “Savrsen zlocin” je dokument o sedamdeset pet dana agresije na nasu zemlju, hronoloski prikaz razlicitih reagovanja, odjeka, dozivljaja i kratkih komentara-eseja nasih ljudi, koji su se tokom rata zatekli u zemlji pod bombama, ali i onih koji celokupnu situaciju posmatraju iz sveta. Svi odgovori koje je Andjelkovic dobio putem interneta, orijentisali su ga ili inspirisali za pisanje novih tekstova. Tako je stvoren lanac tekstova, emotivno povezanih, koji su posluzili za formiranje romana.

- S obzirom da je “Savrsen zlocin” zamisljen kao roman, za potrebe njegove fikcije neke licnosti su izmisljene - kaze nam Andjelkovic, priznajuci da ga je impresionirala ta polifonija glasova u internet kontaktima.

Uz spoljnu pricu o NATO bombardovanju, pomaljaju se i dve paralelne price. Prva je prica o dvadesetom veku, njegova svojevrsna kritika, storija o postmodernizmu, ne kao pravcu ili stilu, vec “raskolu u stanju svesti na kraju jednog katastrofalnog veka, koji je obecavao da ce biti vrhunac ljudskog razvoja”. Druga prica aktuelizuje problem “Maestra i Margarite”.

- Ono sto nam se dogodilo ne moze se sagledati intelektualno, promisljeno, vec samo kao metafora viseg reda, koja tada mnogo sto-sta objasnjava - kaze autor. Izdavac priprema i elektronsko izdanje “Savrsenog zlocina” za koje vec sada postoji interesovanje.”

D. JOVICEVIC - “DANAS”, Beograd, 12.11 1999.

 

 

 Amika.rs