Amika.rs

ПРОМОЦИЈА РЕВОЛУЦИЈЕ


 

Издавачко предузеће «Филип Вишњић» из Београда недавно је објавило трећи роман Миливоја Aнђелковића ПРОМОЦИЈА РЕВОЛУЦИЈЕ. Кроз доживљаје неколико личности различитих генерација и схватања описaне су велике демонстрација опозиције и студената 1996/97. године.

 

Узбудљиве догађаје подстиче промоција самоиздата – фанзина заказана у истој сали и у време када полицајци одржавају свој месечни другарски састанак. Фанзин, чији су бројеви «пресликани» у роману, оживљава планетарне идеје студентске револуције 1968. године са тезом да је тада заустављен прогрес друштва у корист капитала и прогрес замењен за проценат.

Уз окршаје демонстраната са полицијом, роман обухвата и доживљаје таксиста из тих дана, судбину избеглице из Босне и тајне разгранатих дворана и лагума у подземљу Ташмајдана.

ПРОМОЦИЈА РЕВОЛУЦИЈЕ носи поднаслов «роман о духовима и левитантима» и описује како је откривен и пробуђен успавани Дух Београдски у ташмајданским лагумима и каква је његова улога у догађајима 1996/97. године.

Упоредо са таксистом који у свом возилу проналази вилу, личности ПРОМОЦИЈЕ РЕВОЛУЦИЈЕ откривају како да примене веселу науку левитирања, тражећи одговор на актуелизовану питалицу међународне Ситуационистичке интернационале, идејног покретача студентске 1968. године, а која гласи: Колико је дубоко море у Београду?

ПРОМОЦИЈА РЕВОЛУЦИЈЕ је занимљива и по томе што је то роман који, практично, има три краја: на нивоу фабуле, кроз виђење фанзина и на нивоу структуре целог текста који му даје нову димензију.

Такође, читаоци овог романа имају шансу да се «умешају» међу личности романа у његовом наредном електронском, а можда и «папирном» издању. На полеђини корица наведено је да ће читаоци који на е-адресу издавача пошаљу своје мишљење – коментар романа и одговор на наведено питање (Колико је дубоко море у Београду?) добити електронска издања фанзина ДОСИЈЕ БРЕМ, објављена у роману, као и његове нове бројеве који ће обухватити и текстове читалаца.

Миливој Анђелковић је аутор првог српског интернет-романа «Савршен злочин» , насталог на Мрежи и објављеног 1999. године у класичном и е-издању који је био у ширем избору за НИН-ову награду.

Његов други роман «Осмех Византије – интернет-роман Отворена књига» (2003. године) запажен је по великом интерактивном учешћу читалаца током настајања на Мрежи и полемикама које потом изазвао.

На конференцији за штампу у Удружењу новинара Србије Миливој Анђелковић је рекао да и овог пута очекује полемике «за» и «против», као и учешће романа у «неком избору».

"Промоција револуције" у СЕДАМ лаких, револуционарних корака

Фанзин Досије Брем (други број од укупно пет у роману) чија промоција је узрок сукоба са полицијом

"Промоција револуције" - 6. поглавље у Књижевном прегледу

 

ПРИКАЗИ РОМАНА СУ ОВДЕ


Amika.rs